Hold fokus

HOLD FOKUS

Som spiller er du sikkert ofte blevet præsenteret for ordet ”fokus” – måske i forbindelse med kamp, hvor du har spillet et par dårlige bolde og har mistet koncentrationen, så har din træner eller en af dine forældre sikkert forsøgt at heppe dig om med noget ala ”FOKUS! – kom nu tilbage til FOKUS”.

 

Men hvad betyder det egentlig? Det med at holde fokus. Og kan man holde fokus bare fordi nogen råber, at det er det man skal? Det korte svar er nej, med mindre du er vant til at arbejde med at træne med fokus.

 

At holde fokus er noget, der skal trænes fuldstændig på samme måde, som du træner en forhånd, dit benarbejde eller noget andet i tennis. Det nytter altså ikke noget bare at få at vide, at man skal holde fokus. Man skal også vide, hvordan man gør det.

 

Det er et eksempel på noget at de vi lærer spillerne på Tennisakademiet, hvor mentaltræning er en rød tråd gennem vores måde at træne på.

De fleste af os har tendens til at have fokus på alt for meget på samme tid og det ender ofte med, at man ikke har fokus på noget som helst. Men for at vi kan få styr på vores fokus og hvordan vi træner det, er det vigtigt at du forstår hvad fokus er.

 

Fokus handler om din evne til at vende tilbage til den plan du har lagt. Det handler om at du bliver dygtig til at vide hvornår du MISTER dit fokus, så du kan vende tilbage igen. Vi mister nemlig fokus hele tiden – fordi vi forstyrres af tanker og følelser. Det er ikke noget vi kan ændre på. Tanker og følelser kommer som de har lyst.

 

Men vi kan ændre på hvad vi gør NÅR vi bliver forstyrret.

 

Vi skal altså arbejde på at kende vores fokus så godt, at vi har en plan for hvad vi gør, når vi bliver forstyrret.

 

Tanker kommer og går og du kender det helt sikkert. Pludselig midt under en træning kommer du til at tænke på, hvad du lavede i skolen eller hvad du skal efter træning. Engang imellem kan tanker være svære at slippe, at de bare kører rundt i hovedet på os, og man når knap nok at tænke den ene tanke færdig, før en ny tager fart.

Sådan træner du i at blive bedre til at være fokuseret:

 

Før hver træning eller kamp beslutter du dig for hvad du skal have særligt fokus på i dag – helt konkret kan det være noget teknisk, eller det kan være at slappe mere af i kroppen mellem dine slag eller træne dit åndedræt.

 

Du må max vælge to ting du vil have fokus på. Skriv det ned.

 

Det gør du før HVER træning eller kamp. (Hint: køb en notesbog, hvor du samler alle dine mentaltræningsnoter og hav dem liggende i din tennistaske).

 

På denne måde vil du opleve at du får mere ud af din træning, fordi du præcis ved, hvad du reelt træner i alle træningspas. Samtidig er det en teknik, der hjælper dig til at give slip på livet omkring sporten under selve træningen og under kampe. 


 

I forbindelse med kamp kan dine to fokuspunkter være med til at fjerne evt nervøsitet over om du vinder eller taber kampen. Bliver du ukoncentreret kan du nu nemmere finde tilbage til dit fokus som fx kunne være at slå så mange baghånd med topspin som muligt. Din succes måles derfor i forhold til, hvor god du var til at holde din plan og ikke om du tabte eller vandt kampen. Vi vinder senere tilbage til det mentale pres som vi udsætter os selv for når vi spiller kamp – alt for mange turneringsspillere måler succes i forhold til kampens resultat – det er ikke hensigtsmæssigt, hvis du arbejder på at blive en bedre tennisspiller.